Szemből, halál

2016.11.01 / M DOKUMENTUMRIPORT / 49'49"

Ezerkilencszázhetvenhat november hatodikán hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára Szilágyi Domokost, a romániai magyar költészet zsenijét, aki tíz nappal azelőtt tűnt el, és akinek a holttestét a közeli erdőben, egy vadcseresznyefa alatt találták meg.

Harminc évvel később, az ötvenhatos forradalom kolozsvári eseményeiről szóló dokumentumfilm forgatása közben, a román titkosszolgálat dossziéinak tanulmányozásakor B. Nagy Veronika, és történész tanácsadója, Stefano Bottoni szembesült azzal a ténnyel, hogy egy akkori diáklányról a jelentéseket Balogh Ferenc fedőnéven minden valószínűség szerint egyetemi diáktársa, Szilágyi Domokos írta. Az elképesztő, és utóbb más forrásokból is igazolódott felfedezés bombaként hatott az erdélyi magyar társadalomra, a magyar irodalmi életre.
A filmben Szilágyi István író meséli el a temetés körüli bonyodalmakat, megszólal többek között Péterfy Irén hajdani diáktárs, akiről a költő ügynökként jelentett, emlékezik a barát, Páll Lajos, a volt feleség, és elhangzik Bíró József előadásában néhány sokatmondó Szilágyi-vers. A filmbeli vallomások még a sajtóbotrány előtt készültek. Szilágyi Domokos ügynökmúltja fájdalmat ébresztett a film alkotóiban is. Most, a költő halálának 40. évfordulóján még értékesebbek a 10 évvel ezelőtti felvételek. A filmet B.Nagy Veronika és Sánta Ádám készítette.

 

 

Gyártásvezető: Bartha Margit
Vágó: T.Biró Hajnal, Borsos Tünde Krisztina
Rendező-operatőr: Sánta Ádám
Szerkesztő-riporter: B. Nagy Veronika