magyar adas regi focim

 

Öt év kényszerszünet után, 1989 karácsonyán, forradalmi hangulatban indult újra, és bátor, szókimondó műsorai által rövid időn belül óriási ismertséget és elismertséget vívott ki magának a Magyar Adás. A ’90-es évek rendkívül feszült időszakában, a bányászjárások, az Egyetem-téri tüntetések, a Fekete Március idején, a Román Televízión belül, amely továbbra is propaganda-gépezetként működött, a Magyar Adás volt az egyetlen hiteles forrás. A magyar nyelvű adás tette nyilvánvalóvá például azt, hogy 1990-ben a marosvásárhelyi etnikai összecsapás nem spontán módon tört ki.

forradalom magyar adasA ’90-es évek második felétől merőben változott a helyzet azáltal, hogy megszűnt a Magyar Adás monopóliuma. A kábeltársaságok egyre több magyarországi csatornát kínáltak, megjelentek a román közszolgálati televízió területi stúdiói és a magán tévétársaságok is. A Magyar Adásnak egy rendkívül összetett, sokszínű, és média-szempontból elkényeztetett közösséget kellett már kiszolgálnia. Ráadásul, nagyon kedvezőtlen műsoridőben, déli vagy kora délutáni órákban, és nem napi rendszerességgel.

 

szerkesztoseg magyar adas

Eleget téve köszolgálati kötelességének a szerkesztőség továbbra is megpróbálta lefedni a televíziós műfajok mindegyikét, műsorait a tájékoztatás, művelés és szórakoztatás elveinek jegyében készítette. Ám, 2010-től apadni kezdett az Adás gyártására szánt költségvetés, 2012-től pedig a csődközeli állapotba került Román Televízió drasztikusan lecsökkentette, majd gyakorlatilag megvonta a kisebbségi műsorok gyártási költségét. Ennek ellenére, míg a Román Televízió leállította a műsorgyártást, a Magyar Adás csapata tovább dolgozott: a szerkesztőség emberfeletti erőkkel, saját zsebből, otthonról hozott technikával készített új műsorokat. S teszi ezt ma is, kevés pénzből, és kötelességtudóan.

 

A válság kellős közepén a Magyar Adásnak sikerült újra kitalálnia magát. Műsoraiban egyediségre törekszik, amely egyrészt a Magyar adás közszolgálati státusából adódik: a ma már szinte ismeretlenül hangzó „ki nem szolgáltatottság” ugyanis műfaji és tematikai szabadságot is jelent. Másrészt, a Magyar Adás az egyetlen fél évszázados múlttal, és ezt a múltat dokumentáló archívummal rendelkező televíziós műsor. A szerkesztőség pedig felvállalta, hogy régi értékeit feltárja, és újra a nézők elé viszi.