Marosvásárhely Fekete Márciusa

2020.03.17 / M DOKUMENTUM / 62'10"

30 évvel ezelőtt furcsa esemény határozta meg Marosvásárhely sorsát az elkövetkező évekre: görgényvölgyi és Torda környéki román falvakból hoztak be botokkal, fejszékkel és vasvillákkal felfegyverzett román parasztokat, akik rátámadtak március 19-én az RMDSZ székházra, majd március 20-án a főtéren békésen tüntető magyarokra.

5 halottat és több mint 300 sebesültet tart nyilván a hivatalos statisztika. Hogyan volt ez lehetséges? Mi is történt akkor tulajdonképpen? Hogyan lehetett egy békés városban, - ahol a románok és magyarok évtizedek óta békében éltek - ilyen véres összecsapásba kergetni a magyarokat és a románokat? Milyen következményekkel járt mindez? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni "Marosvásárhely Fekete Márciusa" című összeállítás, amely egy hosszabb, egy 11 órás dokumentumfilm 60 percre összesűrített változata.

 

 

A filmet készítették: Borbély László, Bálint Hajnal, Giliga Sándor, Halász Attila, H. Szabó Gyula, Kallós Péter, Kiss Csaba, Lörincz Lajos, Miholcsa Gyula, Schnedarek Ervin